להרוס סקייטפארק לטובת בנין מגורים נשמע לא טוב, לא צודק ובהחלט פוגע בקהילת הסקייטרים. תוסיפו לזה שבעיר פולקסטון הצעירים עוזבים וישנה הגירת שלילית כבר מעל לעשור, אז יש פה בכלל בלגן. אבל בכל זאת הסקייטפארק שהציץ את האש בקרב תושבי העיר הבוגרים אל מול הצעירים טומן בחובו גם את הפתרון: סקייטפארק חדש, בן חמש קומות שהולך להיות הסקייטפארק הכי גדול ומרשים בעולם.
פולקסטון, עיר נמל בריטית מנומנמת סובלת מהגירה שלילית של צעירים כבר מזה עשור, חבר’ה צעירים פשוט לא רואים את עתידם בעיר ומהגרים למקומות אחרים באנגליה. מעל לעשור מתחבטים תושבי העיר מה ניתן לעשות כדי לשפר את המצב ולעודד את הדור הצעיר להמשיך להתגורר בעיר. ההזדמנות לסקייטפארק חדש עלתה עם הצורך בהריסתו של הסקייטפארק הישן בעיר, פה נכנס לתמונה מיליארדר בריטי בשם רוג’ר דה-האן (Roger De Haan) תושב העיר לשעבר שפועל בהתנדבות יחד עם מועצת העיר לשפר ולקדם את עיר, הוא הגיש הצעה מדהימה לסקייטפארק שתכנן משרד האדריכלים הלונדוני “גיא הולוויי” ( Guy Hollaway Architects).
בשנה האחרונה התחוללה דרמה אמיתית בעיר, בעקבות הריסתו של אולם בינגו ישן שהיה פופולרי בקרב תושבי העיר המבוגרים. מועצת העיר החליטה שייעוד המבנה החדש יהיה הפעם עבור הדור הצעיר, מרכז ספורט חדש ומתקדם. אז אחרי סיומה של הדרמה הראשונה הרוחות לא נרגעו, בעיר החלו וויכוחים ודיונים לגבי מרכז הספורט המתוכנן, מועצת העיר פעלה בנחישות לקדם הצעה של סקייטפארק חדשני ביותר שכמוהו לא נראה בעבר, סקייטפארק בן 5 קומות!
סקייטפארק הדור הבא, כי חשוב להשקיע בדור הצעיר
בפירוט ההצעה של משרד האדריכלים מדובר על מרכז ספורט אורבני בן 5 קומות שכולל בנוסף לסקייטפארק שבתוכו גם קיר טיפוס בגובה 11 מטר שיכול להכיל 18 מטפסים בו זמנית, וכן אזור “פוד קורט”, של מסעדות ומזון מהיר.
בשיחה עם ריאן שדן (Ryan Shedden),מצוות האדריכלים בפרויקט הוא מספר שכיום סקייטפארק טיפוסי כולל מישור אחד המשלב מספר סגנונות של סקייטבורד, הסקייטפארק החדש הולך להרחיב כל סגנון ולתת לו קומה ייעודית. “אנחנו מהנדסים מחדש את הסקייטפארק המוכר. אם תהפוך את הילדות משמעותית עבור הדור הצעיר , ע”י חינוך, ספורט ויצירתיות בסבירות גבוהה הדור הצעיר יחליט להשאר, להשקיע ולהתפתח בעיר וזאת המשמעות של להחיות מחדש את פולקסטון” מספר ריאן.
קצת על המבנה עצמו
ההחלטה לתכנן את המבנה לגובה (5 קומות) נבעה מבעית המקום בעיר, הסקייטפארק הקיים בעיר מתוכנן להסגר לטובת פרויקט של בתי מגורים, והיזם רוג’ר דה-האן ביקש למצוא מקום שיהיה מספיק קרוב לסקייטפארק הקודם וכאשר הוצע שטח קטן יחסית הוא מיד הבין שהפתרון יהיה לבנות לגובה.
בשלבים המוקדמים לתכנון, נפגש צוות המתכנים עם סקייטרים ומתכנני סקייטפארקים כדי להבין יותר את הנדרש, ההחלטה בין השאר היתה לשכפל פיטשרים וסגנונות בסקייטפארקים מובילים בעולם ולרכז את כולם בסקייטפארק החדש.
ההצעה של משרד האדריכלים לוקחת את החלקים הטובים שיש בסקייטפארק, בספוטים אורבניים ובחניונים ומרכזת הכל בסקייטפארק החדש שמתוכנן. כאשר הפרויקט יסתיים יוכלו סקייטרים, מטפסי הרים ורוכבי BMX להתכנס יחדיו ולהנות מכל הטוב הזה במבנה אחד ענק, חסין למזג האויר ועוד מטרדים אורבניים שמפריעים לסקייטרים (הולכי רגל, רכבים ושומרי שמקפידים לגרש אותם כל פעם מחדש).
השטח הכולל של הסקייטפארק הולך להיות 3292 מטר מרובע, מדובר על שטח כולל אדיר!
לשם השוואה סקייטפארק באר שבע שנחשב כיום הגדול בארץ הוא בשטח 2800 מטר מרובע וסקייטפארק ראשון לציון שגם הוא מכובד נבנה על שטח של 1800 מטר מרובע.
בקומת הכניסה (לובי) יהיה בית הקפה כאשר התקרה תהיה בצורת ביצה, זאת מכיוון שבקומה מעל תהיה בריכת סקייטבורד.
בקומה הראשונה כאמור תהיה בריכת סקייטבורד לא סימטרית, מורכבת בחלקים מודולריים (מסיבות טכניות).
הקומה השניה תתאפין באזור שטוח בסגנון FlowPark שמתאימה במיוחד לפריסטייל סקייטבורד (וגם לונגבורד) ובנוסף, לרכיבת אופניים (BMX), כאשר הקומה השלישית תהיה בסגנון סקייטבורד רחוב עם מגוון רמפות וריילים.
בין הקומות ניתן יהיה לעבור במעלית או במדרגות אך יש “נתיב תנועה” המחבר בין כל הקומות (קצת מזכיר אולי את מוזיאון גוגנהיים בניו יורק) כך שסקייטרית, לצורך הדוגמא, תוכל לעלות במעלית לקומה השלישית ולהתחיל לנוע בנתיב לכיוון למטה כאשר היא עוברת בכל הקומות בעודה מחליקה על הבורד.
הבנין כולו יהיה עטוף ברשת חדירה לאור שתאפשר להרבה אור טבעי להכנס אך תגן על הבנין כאשר ירד גשם.
קירות המבנה יהיה אומנם ממתכת וברזל אבל יצופו בחומר אלסטי למקרים (שבטח יהיו) בהם סקייטר עלול להתנגש בקיר.
תמיכה נוספת, הפעם ממקור בלתי צפוי
תושבי העיר שמחו לקבל לאחרונה תמיכה באישור התוכנית ממקור בלתי צפוי, הראפר האמריקאי MC Hammer (שבטח מוכר לרובכם מהלהיט U Can’t Touch This) צייץ בחשבון הטוויטר שלו, שמדובר בפרויקט חדשני וצריך להפסיק עם הבירוקרטיה, לאשר את הפרויקט ולהתחיל כבר בבניה.
נו…ומה קורה עם זה כרגע?
השלב הראשון בתוכנית כבר בוצע (הריסתו של אולם הבינגו הישן), כעת מתארגנת מועצת העיר לאישור תוכנית הסקייטפארק החדש מול מועצת התכנון הבניה, מדובר בתהליך של כמה חודשים אבל נציגי המועצה נשמעים אופטימיים, כאשר התוכנית היא לסיים את הבניה במהלך שנת 2017.
סקייטפארק מרובה קומות אינו נפוץ ומדובר על אתגר הנדסי ובטיחותי מורכב, יש פה כמות נכבדה של בטון מפוזר על פני 5 קומות והכל צריך להיות עמיד, יציב ובטוח ב100%. זאת אחת הסיבות מדוע האישור לתוכנית עדיין לא התקבל, חברי מועצת העיר עדין לומדים ומתייעצים עם מומחי הנדסה ובניה כדי להבין האם ניתן לבנות את הסקייטפארק לפי כל הסטנדרטים הנדרשים.
הסיפור כאמור עדין לא הסתיים, אז אם מענין אתכם להמשיך ולעקוב אחרי ההתפתחויות בפולקסטון, הנה כמה קישורים. ולנו נותר רק לאחל שיהיה להם בהצלחה, ההצלחה שלהם בוודאי תוביל לרף חדש של סקייטפארקים ברחבים העולם ואפילו בארץ.
- עמוד הפייסבוק של הפרוייקט שהקימה מועצת העיר.
- אתר האינטרנט הרשמי של העיריה, גם בו ניתן למצוא עידכונים שוטפים בנוגע להתקדמות הפרויקט.
- אתר האינטרנט של משרד האדריכלים Guy Hollaway.